Miza circului

Cred ca am fost de 2 ori la circ. Copil fiind, parintii m-au dus sa vad elefantii, clovnii, leii si dresorii. Prima data cand am fost prezent la circ, imi aduc aminte vag de faptul ca nu am fost foarte entuziasmat. Probabil pentru a se convinge parintii de afinitatea mea fata de circ, am fost si a doua oara. Am facut scandal ca oamenii chinuie animalele si nu am fost deloc impresionat de mascaricii de acolo.

Care este de fapt scopul circului? Sa destinda lumea, sa faca copii sa rada, sa ofere putina adrenalina, una peste alta un loc in care sa iti petreci timpul conectat la  ce se intampla acolo si sa nu te gandesti ca ai platit pentru asta, ca trebuie sa cureti zarzavatul cand te intorci acasa si ca la munca te asteapta un vraf de dosare.

Privind peste ani, ma uit amuzat, intrigat, uneori stupefiat la ce se petrece in marele Circ Romanesc. Facand o paralela, avem si clovni, si animale, si dresori, chiar si cine sa vorbeasca cu publicul si sa il manipuleze, cineva care sa filmeze, si mai ales, avem legi.  (si la circ erau scrise regulile de comportament) Scandalul din jurul arestarii lui Becali are atatea conotatii si implicatii incat discutiile vor continua la nesfarsit. Principiul este unul foarte simplu. Intr-o retea bogata, sunt implicati oameni influenti, putere si multi bani. Daca ati crapat un lemn cu securea, ati vazut ca el se crapa dupa fibra, in lungul fibrei, niciodata in latul ei. Crapatura se poticneste in noduri si le ocoleste in cele din urma. Cam asa este si cu arestarea lui Becali. Nu insist pe cazul in sine, fiecare este liber sa creada ce si cum vrea in functie de ce si cum stie.

Un singur lucru este esential in opinia mea. Indiferent de discutii, de motiv, de implicatii, de stanga sau de dreapta, miza acestui circ este una singura: alegerile prezidentiale. Restul e carne de tun si parfum de circ…

Leave a Reply