Bunul simt in teorie

Citeam undeva, ca o teorie este un lucru de bun simt caruia cineva i-a consacrat toata viata ca sa il descopere. Mi-a placut in mod deosebit abordarea. De multe ori, atunci cand auzim o teorie bine conceputa, exclamam “…pai asta e un lucru de bun simt, e un lucru normal”. Teoriile bune sunt lucruri de bun simt, iar testul cel mai bun pentru a vedea cat de folositoare este o teorie, este daca se potriveste cu realitatea, asa cum o percepm fiecare in parte.

Viceversa insa… un lucru de bun simt poate fi orice mai putin o teorie credibila nu. Deseori tindem sa generalizam ceva bazat pe cateva experiente si constatari. Superstitiile, opiniile cuiva, relatari incomplete, etc, sunt numai cateva exemple in acest sens.

Este esential ca atunci cand vrem sa ne bazam pe bunul simt, sa vedem daca se verifica in realitate. Verificam ceva inainte de a emite o teorie? Ei bine, de multe ori nu o facem si eroarea apare instantaneu. Uneori credem ca o facem, si de fapt numai simulam acest lucru. De cele mai multe ori insa, credem ca avem o teorie, si de fapt avem eventual un lucru de bun simt, pe care noi incercam sa il avansam sau sa il impunem ca si teorie.

Este daca vreti, un indemn la a citi, a invata, a prelua citate si teorii celebre, dar nu in detrimentul judecatii personale. Mintea noastra se hraneste si se dezvolta atunci cand “o pui la treaba”, nu atunci cand citesti ceva si redai apoi, inchipuindu-ti ca asa devii┬ámai cult, mai fericit si mai destept…

Leave a Reply