O moneda pentru un pui de somn

Cu cativa ani in urma, in timpul seminariilor la care participam, oboseala acumulata dupa nopti si zile de discutii si experiente isi spunea cuvantul exact cand nu ma asteptam. Se intampla sa adorm in mijlocul unei prezentari (poate mai putin interesante:). Era un somn de 2-3 minute, poate maxim 10. Ma trezeam brusc din pricina unor zgomote sau a glumelor facute de colegi. Bulversat, aveam impresia ca dormisem 30 de minute, poate chiar o ora. Am observat insa un lucru ciudat la prima vedere. La trezire imi veneau in minte tot felul de idei. Initial nu le-am bagat in seama. Ulterior, m-am documentat putin asupra somnului de acest fel, pentru a vedea daca e “normal” sa adormi asa ca valiza in gara si daca e “normal” sa te napadeasca ideile la trezire.

Am gasit ceva interesant. Se pare ca Thomas Edison si Salvadore Dali aveau unele puncte comune, desi din cate stiu eu nu s-au intalnit… Ei si-au dat seama ca ideile cele mai bune le veneau atunci cand se trezeau din somn. Pentru ca se trezeau doar o data pe zi, s-au gandit sa provoace mai multe “treziri”. Se spune ca obisnuiau sa se aseze intr-un scaun si sa tina in mana o moneda. Pe podea, in mod strategic aveau o tabla din metal subtire sau un vas mare.  Atunci cand adormeau pret de cateva minute, moneda le cadea din mana si facea zgomot, trezindu-i. In acel moment, bulversati cum erau, se apucau sa scrie tot ce le venea in minte in acel moment: idei, ganduri, sentimente.

Creativitatea este departe de a fi un proces liniar. Viata de zi cu zi insa, ne indeamna catre asa ceva. Din pacate…

3 Responses to “O moneda pentru un pui de somn”

  1. k says:

    🙂 mi s-a intamplat de 2 ori in timpul liceului si a facultatii sa “visez” rezolvarea la niste probleme (probleme pe care n-am reusit sa le rezolv cu “capul limpede”); de fapt nu erau vise, ci idei care mi-au venit in timp ce ma trezeam… de atunci apreciez foarte mult ideile astea de la trezire… doar ca din pacate de obicei le uit din cauza desteptatorului :))

  2. k says:

    poate ar trebui sa inlocuiesc desteptatorul cu o moneda?

  3. Mia says:

    De ce din pacate?

Leave a Reply