Floarea din ghiveci

Totul a inceput cu o planta pe care mi-am cumparat-o. Ca sa am si eu o pata de verdeata in birou. Ulterior am primit cadou alte plante, mi-am mai cumparat eu una-doua si uite asa s-au inmultit. Am observat ca imi plac, sunt la locul lor zi de zi, vesele, diverse  si colorate. Cu o saptamana in urma le-am verificat mai atent si am observat ca majoritatea crescusera atat de mari incat nu mai incapeau in ghivecele lor. M-am documentat si apoi le-am transferat in alte ghivece mai mari, cu pamant proaspat si la unele cu tije de sustinere. Acum ocupa mai mult spatiu, au nevoie de mai multa apa,  insa primesc tot la fel de multa lumina si beneficiaza de aceeasi atentie ca si in trecut.

Pana aici mi-am dat seama ca meseria de gradinar poate fi o alternativa la pregatirea mea profesionala. Plantelor le merge din ce in ce mai bine si se dezvolta frumos.

Am observat insa o similitudine. Omul este ca o planta. Nu vorbesc aici de oamenii care sunt chiar plante. Vorbesc de faptul ca daca ii oferi un spatiu anume, o suma de bani pe care sa o foloseasca, un mediu, etc, omul se va extinde cu toate la limita. Va umple treptat tot spatiul, va cheltui toti banii si va agresa mediul atat cat poate sa o faca. Mutat intr-o casa mai mare, avand la dispozitie un buget mai mare si o responsabilitate suplimentara, se va comporta din nou in mod expansionist, ocupand totul pana la limita. Practic, omul tinde catre un ghiveci din ce in ce mai mare in conditiile in care are apa si soare. Pus in penumbra, fara apa si ingrasaminte (fie ele naturale sau artificiale), omul se “dezvolta” lent, fara intentia vadita de a acapara tot spatiul la care are acces.

Fiind un loc propice, plantele mele se vor dezvolta si probabil ca in curand, intregul meu birou va fi un mare ghiveci. Atunci probabil ca eu voi avea de ales, pentru ca sunt cel care are puterea de decizie.

Multe din rezolvarile unor probleme acute ale noastre sau la nivel global, au provenit si inca provin din natura. Problemele insa au fost create de oamenii dornici de a se extinde catre un ghiveci mai incapator.

Si expansiunea continua… pentru ca este natural sa fie asa.

5 Responses to “Floarea din ghiveci”

 1. Aristotel says:

  Vezi http://en.wikipedia.org/wiki/Parkinson%27s_law. Ce zice, generalizarea: The demand upon a resource tends to expand to match the supply of the resource.
  Ma gandesc si eu sa-mi iau o planta 😀

 2. k says:

  daca ai prea multe plante da-le mai departe 🙂

 3. eu... says:

  ca in vremurile bune…Dorian Lungu si apoi nu mai ai chef de presa…ce rost are sa-ti strici tabloul minunat? Am si eu o intrebare la care sper sa primesc raspuns macar acum: Tu ai schimbat pamantul la plante? 🙂

 4. Maria Magdalena says:

  eu nu am inteles nimic. ce-i la voi in firma? :))

 5. Brunette says:

  Un alt “eu” mi-a luat-o inainte… chiar ai schimbat tu pamantul la flori? 😀
  Lumineaza-ne 😀

Leave a Reply