Criza explained by Alinuta

Problema discutata zilnic este… criza. In toata splendoarea ei. Asa ca am decis sa ii cer si eu o parere Alinutei, cu privire la acest subiect. Iata ce mi-a raspuns:D.

Alinuta este proprietara unui bar din localitatea Zan (e radar mai tot timpul acolo). Pentru ca sa isi creasca vanzarile, Alinuta decide sa acorde o facilitate consumatorilor loiali. Acestia sunt in mare majoritate alcoolici someri si vor putea consuma bautura dupa principiul “bei acum platesti mai tarziu”, iar Alinuta va tine evidenta intr-un registru separat.

Vestea se raspandeste  repede si numarul de clienti creste exponential. Profitand de faptul ca a acordat acea facilitate consumatorilor, Alinuta creste preturile la vinul rosu, caisata si berea nefiltrata, acestea fiind cele mai consumate bauturi. Efectul este imediat si volumul vanzarilor creste substantial. In acest moment apare in sat un tanar si dinamic consultant al unei banci de mare prestigiu. Acesta intuieste ca debitele consumatorilor inraiti pot fi atuuri importante pentru cota de piata a bancii. Prin urmare, propune si obtine o marire a limitei de creditare a firmei detinute de Alinuta. „Evident, nu este nici un risc, pentru ca in mod colateral, prin contractul impus barului Alinutei suntem supragarantati si de consumatorii alcoolici” spune consultantul.

La sediul central al prestigioasei banci, expertii bancheri vad cresterea spectaculoasa a vanzarilor si decid ca este momentul sa transforme activele consumatorilor in obligatiuni. Astfel, ei emit Obligatiunile: Kaissata, Merylotu si Tulburelul. Aceste titluri de valoare incep sa fie tranzactionate cu mare succes pe toate pietele de capital din intreaga lume. Nimeni nu intelege exact ce este cu denumirile acestea si cum sunt garantate aceste titluri de valoare. Prin urmare, pretul continua sa creasca spectaculos, fiind fruntase luni intregi in topurile de tranzactionare.

Intr-o zi de toamna cand preturile continuau sa urce, un manager de risc de la renumita banca, decide ca usor, usor, este momentul ca sa solicite plata datoriilor de la barul Alinutei. Acesta nu poate sa plateasca datoriile si apeleaza la clienti, somandu-i sa plateasca bauturile consumate de-a lungul timpului. Alcoolicii se imprastie pe unde apuca, pentru ca evident nu au cu ce sa plateasca. In aceste conditii Alinuta anunta falimentul barului sau si implicit a firmei. In acest moment, Kaissata si Merylotu se prabusesc cu 95% iar Tulburelul se stabilizeaza dupa ce se depreciaza cu 80%.

Furnizorii barului Alinutei, care au acordat termene generoase de plata deoarece actiunile erau in continua urcare, au investit si ei in titlurile de valoare, dar acum trebuie sa faca fata unei noi situatii. Furnizorul de caisata isi anunta falimentul iar furnizorul de bere este preluat de catre un competitor. Prestigioasa banca este salvata de catre guvern in urma unor consultari non-stop dramatice cu liderii partidelor politice de la putere.

Fondurile necesare salvarii prestigioasei banci sunt obtinute in urma unei taxe percepute de catre guvern. Aceasta taxa este aplicata celor care sunt impotriva bautorilor de alcool, pe motivul ca respectivii discrimineaza aceasta clasa sociala…

Leave a Reply