Cine ne conduce

Am urmarit la TV (Antena 3 si Realitatea) congresul PNL. Excesiv mediatizat, din motive gandite strategic (viitoarele alegeri prezidentiale), congresul a fost masura ideala a ce poate sa ofere politica romaneasca in acest moment.  Nu comentez alegerea perfect logica a lui Antonescu si a lui Orban. Nici daca ei sunt mai buni sau mai rai. S-a dorit a fi o rampa de lansare pentru viitorul candidat la presedentie.

Organizarea si “spectacolul”, regia si tot ce s-a petrecut acolo, sunt lucrurile pe care doresc sa le expun. Lipsa unei logici, a unei coordonari, a unui scenariu bine pus la punct, sunt elemente care le regasim in activitatea politica de zi cu zi. Asta s-a intamplat si la congresul PNL. Nu se stia cine urma sa spuna, ca sa nu mai vorbim ce sa spuna. Teatral, unii isi anunta retragerea din cursa, altii raman doar ca sa existe o competitie formala. Vorbesc invingatorii si nu i se da cuvantul invinsului decat dupa ce acesta solicita acest lucru in mod repetat. Felicitarile si momentele de efuziune exagerata dupa tipicul romanesc, il fac pe actualul presedinte PNL sa para un baietas caruia ii lipsesc cateva tinte si hainele de rocker. Prestanta si imaginea de eventual competitor la presedentie sunt absente. Nici macar calitatea de bun orator a lui Antonescu nu reuseste sa repare cate ceva.

Toata lumea aplauda si se bucura de parca am fi returnat datoria fara dobanda la FMI. Imaginea unui partid trebuie sa inceapa de la organizare. Sa stie exact cine ce sa faca si mai ales cand. Nu spui ceva si apoi retractezi, nu urca oricine pe scena si nu sta cat vrea el (ea). Exista o logistica in toata aceasta poveste. O logistica care ii da incredere omului de rand, ca oamenii respectivi stiu exact ce vor si stiu exact cum sa faca ca sa fie mai bine pentru tara si pentru el. O prestanta care trebuie sa existe si daca esti in chiloti pe scena. Un program bine pus la punct, pe care sa il respecte toata lumea.

Balbaielile, ezitarile, ordonantele date si retrase a doua zi, legile facute dupa ureche, pupatul excesiv dupa ce anterior aceleasi obraz era plin de scuipat, toate acestea s-au regasit si in congresul PNL. Si.. nu spun toate acestea pentru ca am ceva de impartit cu PNL. Registrul respectiv se regaseste la toate partidele romanesti…

Pentru a conduce o tara trebuie sa demonstrezi in primul rand ca te poti conduce pe tine in mod exemplar. Ca ai standarde si ca le respecti. Ca esti vertical si ca stii ce inseamna sa faci politica. Ca esti un bun organizator, ferm atunci cand trebuie, si ca nu pierzi din vedere un lucru foarte important; al cui angajat esti. Al tuturor romanilor….

One Response to “Cine ne conduce”

  1. alex says:

    da, intr-adevar si eu doresc sa vad asa ceva in politica romaneasca.
    din pacate nu prea exista astfel de oameni in politica tarisoarei noastre…
    totusi eu cred ca de data asta si-au ales bine omul. antonescu are un mare avantaj (daca se poate spune asta) in urma dramelor pe care le-a trait in viata personala si care pot sensibiliza pe multi, in dauna actualului nostru mandru si “respectat” conducator.

Leave a Reply