Filosoful

Ninge de 20 de ore. Asta inseamna ca maine e rost de ski. Prin urmare, azi compensam cu putina filosofie. Sau cu filosofi. Sau… mai bine te las sa cugeti tu….

Se stie ca Socrates a fost un filosof mult laudat pentru intelepciunea sa. Intr-o zi, o cunostinta a venit in fuga la el, si surescitat a inceput sa debiteze:

“Socrates, stii ce am auzit de la studentii tai?”     “Stai putin, raspunse Socrates, inainte sa imi spui despre ce este vorba, doresc ca tu sa treci un mic test. Se numeste testul celor trei filtre (TTT). Iata despre ce este vorba, primul filtru se numeste al Adevarului. Te intreb daca tu esti sigur ca ce doresti sa imi spui mie este adevarat?”     “Nu spuse omul, de fapt tocmai am auzit ceea ce doresc sa iti spun.”     “In regula” spuse Socrates, “deci nu stii exact daca este adevarat sau nu. Haide sa trecem acum la al doilea filtru, se numeste filtrul lui Dumnezeu. Te intreb daca ce doresti sa imi spui mie este ceva de bine despre invataturile lui Dumnezeu”     “Nu, din contra… ” spuse omul.     “Deci”, continua Socrates, “tu vrei sa imi spui ceva de rau despre invataturile lui Dumnezeu si nu esti sigur ca este adevarat.”     Omul incepu sa devina vadit incurcat, chiar rusinat.     “Socrates vazand expresia intiparita pe fata interlocutorului, continua: “…Si totusi, inca poti trece testul pentru ca mai este un filtru, se numeste filtrul Utilitatii. Te intreb daca ce doresti sa imi spui, imi este folositor mie?”     “Nu… nu chiar…” raspunse si mai confuz omul.     “Ei bine… prin urmare daca ceea ce doresti sa imi spui nu este nici adevarat, nici folositor si nici nu este de bine despre invataturile lui Dumnezeu, nu vad ce rost are sa mai imi spui”…     Omul pleca capul infrant si rusinat, si facu cale-ntoarsa ingandurat.

Aceasta este una din intamplarile care amintesc faptul ca Socrates a fost un mare filosof demn de toata consideratia.

De asemenea, astfel se explica faptul ca el nu aflat niciodata ca Plato avea o aventura cu sotia lui…

2 Responses to “Filosoful”

  1. Bau says:

    Foarte tare povestirea, nu am auzit-o niciodată. Dar Socrate credea în Dumnezeu? Din câte ştiu eu creştinizarea a avut loc ceva mai târziu. Corectaţi-mă dacă greşesc!

  2. dorian says:

    Nu gresesti. Tocmai de aia este prezentata ca o discutie filosofica la care nu am asistat personal:). De fapt am inlocuit in context “moralitatea” cu “invataturile lui Dumnezeu”. Si asta pentru a fi de actualitate…

Leave a Reply