Angela

Azi in Bundestag, o treime din deputati sunt femei iar sefa guvernului german, Angela Merkel, trece drept una din cele mai puternice personalitati ale vietii politice internationale. Adevarat este si ca Angela Merkel regreta ca domeniul economiei  este in continuare un bastion masculin.

Istoria emanciparii feminine este una foarte scurta la nivel global si ea este inca la inceputurile ei in unele tari ale lumii a treia. Daca trecem in Rusia sau in lumea araba, imaginea femeii in societate este cu totul alta. Unde ne aflam noi la acest capitol?

Economicul domina politicul in Romania. Apanajul economic este in mainile barbatilor. Aparitia unor femei in politica romaneasca este fara indoiala un fapt demn de luat in seama si pozitiv deopotriva. Perceptia despre romancele angrenate in politica este insa una cu totul diferita de ce ar fi “normal”. Figurile “marcante” sunt imbracate dupa ultima moda, li se evidentiaza meritele de a fi blonde sau brunete, li se cerceteaza siluetele sau stratul celulitic. Modul cum au intrat in politica si cum se mentin acolo se datoreaza unor barbati “puternici”. Apar cu chipurile lor de fotomodele la TV si pe afise, in reviste sau ziare dornice de rating. Dau cu mopul, isi joaca rolul de mame, se prind in hora si isi utilizeaza fizicul cu predilectie pentru a-si croi imaginea politica.  In comparatie cu aceste chipuri, Angela Merkel a marturisit de la inceput ca nu-si tematizeaza identitatea feminina si cu umor a adaugat ca spera ca este totusi perceputa ca femeie. In mod cert nu aduce nici pe departe a fotomodel, insa face politica la cel mai inalt nivel, si parerea mea este ca o face bine.

Ce cred eu? Corect este ca sa avem un cadru socio-politic in care orice femeie sau barbat sa aiba posibilitatea de a-si construi viata asa cum crede de cuviinta. Chiar daca in UK, in ultimii 30 de ani numarul femeilor singure s-a dublat, trebuie sa existe posibilitatea de a alege in viata…

One Response to “Angela”

  1. Corina says:

    Ce paralela ai facut si tu! La noi femeile din politica sunt “papusile” puternicilor momentului, iar din cauza lipsei de…substanta, duduile sunt vanate de tabloide, asteptate la cotitura pentru a scoate porumbei din guritele rujate cu cosmetice neaparat “de firma” ( vezi cazul lui Udrea de la emisiunea lui Turcescu , cea despre “presedintele Norvegiei”). Si…atat. Crezi ca e cineva atat de tampit incat sa le ia in serios?

Leave a Reply