Sfaturi

Ieri stateam de vorba cu cineva care era intr-un oarecare impas. Persoana respectiva mi-a spus: “Da-mi si mie un sfat ceva, ce trebuie sa fac?”

Ei bine, i-am spus, poate ca nu o sa iti placa ce iti spun dar eu cred ca numai prostii dau sfaturi si numai prostii primesc sfaturi. Este evident ca sfatul este unul dintre putinele lucruri din lume care le dai gratis. Sfaturile nu sunt urmate de nimeni, asa ca nu cred ca are sens sa vorbesc degeaba.

Dar, daca vrei, putem discuta sa vedem de unde este generat impasul tau, care sunt cauzele si prejudecatile. Cat de puternica este influenta trecutului asupra situatiei prezente, unde vrei sa ajungi in viitor si ce motivatie ai. Mai abordam si alte lucruri si eu am certitudinea ca o sa gasesti singur solutia. Pentru ca eu sunt de parere ca degeaba arunci seminte printre stanci si pietre. Nu faci decat sa irosesti samanta.

Lipsa pregatirii genereaza oameni cu mari probleme, asa apar milionarii nefericiti, sau saracii care nu mai au speranta de viata.

O sa inchei cu o imagine care mi-a ramas intiparita in minte. Un tanar dintr-un sat de langa Brasov mergea zilnic 9 km pe jos si alti 31 cu autobuzul pentru a se duce la munca si a-si castiga traiul. Visul lui era sa isi cumpere o bicicleta cu care sa poata urca si dealul pe care il parcurgea zilnic pe jos. Dupa 3 ani in care a facut sute de scenarii despre cum va arata bicicleta lui, a reusit sa isi cumpere bicicleta respectiva. Nu va puteti inchipui cat de fericit era. M-am intalnit cu aceeasi persoana zilele trecute. Era trist si spunea ca s-a saturat sa mearga pe bicicleta atata vreme. Acum visa la “o masina mica, personala, oricat de ieftina, numai sa mearga”

Pretutindeni exista un “Dincolo”. Dincolo ne inconjoara.

Leave a Reply