Intuitiv

Ieri ma intreba cineva:”Cum ai luat tu decizia X?”

Intuitiv, am raspuns. Intuitia nu poate fi explicata stiintific pentru ca insusi fenomenul este nestiintific si irational. Poate fi redusa intuitia la intelect? Eu cred ca intelectul o poate simti dar nu o poate explica.

Mi-am bazat destule decizii pe intuitie si in proportie covarsitoare au fost cele mai fericite. Atunci cand corpul actioneaza spontan vorbim de instinct. Atunci cand sufletul o face in mod spontan, este vorba despre intuitie. Desi seamana, sunt departe unul de celalalt. Instinctul este mai jos decat intelectul iar intuitia este superioara intelectului. Cred ca intelectul traieste prin prejudecati si de multe ori nu poate fi corect. Sunt multe din regulile societatii care condamna instinctul si pretuiesc intelectul.

Nu spun acum sa nu mai fim intelectuali si sa devenim intuitivi:). Spun doar ca in foarte multe situatii este bine sa actionam intuitiv. Instinctul nu creeaza niciodata probleme si nu are nevoie de solutii. El functioneaza natural. Intuitia este solutia in forma pura. Intelectul e plin de probleme, apoi incepe sa caute solutii. Uneori le gaseste, alteori nu. Uneori solutiile sunt bune, alteori se dovedesc a fi catastrofale.

Si mai e ceva interesant; ai observat ca in general “femeia este cea care incearca sa se ascunda iar barbatul este intotdeauna masculul care cauta?”

One Response to “Intuitiv”

  1. didi says:

    Cum se face ca in general femeile sunt apreciate dupa cat de pregnant se manifesta instinctul lor?… Daca o femeie indrazneste sa fie inteligenta atunci risca sa-si piarda statutul de femeie. Iar daca are si un dram de intuitie atunci deja este considerata un fel de Maica Tereza.
    De ce, in societatea contemporana, femeile sunt educate in asa fel incat sa-si asculte instinctele si nimic mai mult ?? De ce deranjeaza inteligenta si intuitia in general, si in special daca este vorba de o femeie ???

Leave a Reply