Atitudinea din butoi

Se spune ca in cartierul X traia Domnul Geo. Cu cativa ani in urma, Geo urma sa implineasca venerabila varsta de 100 de ani. Cineva a propus ca intreaga comunitate sa ii faca un cadou Domnului Geo. Fiind un cartier mic, compus din 100 de case, s-au gandit oamenii ca ar fi bine ca sa umple un butoi de 100 de litri de vin, fiecare gospodarie urmand sa contribuie cu 1 litru de vin.

Zis si facut, butoiul a circulat pe la toate cele 100 de case, iar oamenii au turnat conform intelegerii cate 1litru. In ziua festiva, s-au adunat cu totii in piata, imbracati frumos si cantand “La multi Ani!”

Vadit emotionat, Domnul Geo a acceptat cadoul si a propus sa dea cep butoiului cu vin pentru a face cinste tuturor celor prezenti.

Surpriza… din butoi a inceput sa curga apa curata ca lacrima. Oamenii s-au uitat unii la altii si au plecat rusinati catre casele lor, lasandu-l pe Domnul Geo cu cei 100 de ani ai sai si cu multa dezamagire in suflet. Fiecare om se bazase pe faptul ca daca va turna 1 litru de apa in 99 de litri de vin nu se va simti nici o diferenta. Problema este ca toti au crezut si au actionat la fel…

Spiritul civic al multor oameni sta in speranta ca vecinul va face ceea ce ar trebui sa faca fiecare dintre noi. Si daca toti gandim si actionam ca cei din Cartierul X, vom avea acelasi rezultat.

Pe care il meritam.

Leave a Reply