Liderul

Acum cateva saptamani am prezentat unor studenti cateva notiuni introductive despre leadership. A fost si o sesiune interactiva, din care ca de obicei, am invatat cate ceva. Am reflectat la tipologia liderului de dupa 1989. Inainte de a va impartasi cateva ganduri in acest sens vreau sa va spun cateva caracteristici ale liderului in acceptiunea mea.

Liderii adevarati se formeaza, nu se nasc. Un lider trebuie sa indeplineasca in acelasi timp 5 functii: sa fie un bun manager, sa fie un vizionar inspirat, un formator mobilizator, un educator de impact si un ambasador conectat la realitate. Nu voi detalia aceste aspecte, daca sunteti interesati va pot furniza resurse informationale.

Lao Tzu spunea ca un lider este bun atunci cand lumea de abia stie ca acesta exista, nu chiar asa de bun atunci cand lumea il aclama si foarte slab atunci cand lumea il dispretuieste. Dar un lider ideal este acela care vorbeste putin atunci cand treaba sa este facuta, scopul atins, iar lumea spune “Noi am facut totul”

Welcome back in lumea liderilor de dupa 1989. Vedem oameni care doresc cu incapatanare sa se erijeze in lideri. Domnilor, pozitia voastra in care va aflati si va da putere, bani, autoritate, nu va face sa fiti si lideri, eventual va face sa fiti cel mult sefi pentru care oamenii sa aiba un sentiment de dezgust. Sa nu uitati ca trei din caracteristicile principale ale unui lider sunt cinstea, competenta si inteligenta. Sa nu uitati ca un lider nu asteapta ca oamenii sa se inchine in fata lui si sa il venereze. Un lider nu insira succesele sale in fata multimii si nu se impune prin forta. Promisiunile unui lider sunt totdeauna urmate de actiune si de indeplinirea celor spuse.  Un lider inspira oamenii si poate cel mai important, un lider va ceda locul sau in beneficiul oamenilor pe care ii conduce.

Multi oameni doresc sa urmeze un lider pentru ca asa cum spunea Joel Barker, “un lider este cineva care ma va duce intr-un loc in care nu asi merge niciodata singur”

Dar oare s-a gandit mister Barker ca  majoritatea oamenilor nu doresc sa mearga singuri catre dezastru?

3 Responses to “Liderul”

 1. Anda says:

  Domnule Dorian, nu stiu exact cine esti si ce faci, am linkul blogului tau de la o prietena si vreau sa iti spun ca daca stii si practic macar 50% din lucrurile pe care le spui, atunci ar trebui sa fii clonat si plantat pe intreg cuprinsul acestei tari. Nu credeam ca mai exista oameni din astia. Mai ales ca vad ca esti si tanar. Sa iti ajute Dumnezeu!

 2. Marinescu Ancutza says:

  Anda,
  Nu stiu cati oameni de buna credinta sunt inca in tara asta, pentru ca eu cred ca cei mai multi nu au avut nervi sa ramana in tara asta. Dar ma alatur la cele spuse de tine si daca se poate, sugerez si eu ca acele fraze in limba engleza, atat de frumoase de altfel, sa fie scrise si in limba romana.
  Multumesc

 3. trica says:

  Faceti cumva prezentari pe subiectul care il prezentati? Daca da, cum pot participa si eu? Sunt student la Baritiu in anul III.

Leave a Reply